Kennel Just Ask / Om oss / Gerard O’Shea

Gerard O’Shea

Uppfödare, internationell domare och populär föreläsare.

Som ni säkert redan har förstått av mitt efternamn så kommer jag från Irland, Dublin. Där växte jag upp med hund från barnsben – eller rättare sagt så såg jag tidigt till att det blev hund i huset. Min första hund Peppe var en blandras mellan Schäfer och tax. Peppe följde mig i vått och torrt och lärde mig glädjen och den speciella relation man kan ha mellan hund och människa. En dag 12 år gammal så satt jag på bussen på väg hem från skolan och såg den vackraste, mest imponerande hund jag någonsin sett. Jag hoppade av bussen och sprang i kapp ägaren. Andaktningsfullt frågade jag vad det var för en sorts hund. Han synade mig från topp till tå (förmodligen tänkte han… inte en hund för en liten kille som dig i alla fall..) jag höll andan när han svarade. ”It´s a Rottweiler”. Från den dagen var jag såld. Det här var rasen för mig. Det tog mig över två år att spara ihop till min första Rottweiler, men från den dagen har de varit en del av mitt liv, mitt hjärta och själ. Många skulle nog säga att jag andas Rottweiler. Men jag har också genom åren haft många andra raser samtidigt som mina Rottweilers. Pudel, Akita, Tibetansk spaniel, Chihuahua, Grand Danois, Affenpincher, Xoloitzcuintle för att nämna några.

Under mina hundår på Irland så utvecklades mitt intresse för uppfödning och utställning. Jag hade förmånen att tidigt ha fantastiska mentorer (från andra raser faktiskt) som guidade mig i uppfödningens, stamtavlornas och anatomins djungel. Jag har till dagens datum fortfarande haft den mest framgångsrika Rottweilern i Irlands historia, Byron Jack. Som uppfödare var jag med kennelprefixet Everready ledande i landet.

Jag utvecklade också snabbt mitt intresse och talang för utställning och att visa hund. Möjligheten att även hjälpa andra att visa hund från andra raser tog fart och jag blev snart en Professionell handler för ett stort antal raser. Det var fantastiskt lärorikt och givande. Och känslan att stå på en stor utställning med flera gruppvinnare inför BIS finalen och försöka lösa vem som skulle kunna hjälpa mig att visa de olika vinnarna i Best in show finalen var ett angenämnt lyxproblem….

Mitt stora hundintresse sträcker sig brett. Jag är fortfarande fullkomligt fascinerad av hundars anatomi, varför hundar ser ut som de gör och vad de olika rasernas ursprungsfunktion är. Det ledde också till att jag utbildade mig till FCI domare för ett antal raser och även ADRK rasspecialist Rottweiler.
Min stora passion för Rottweilern gjorde att jag snabbt började att åka till rasens hemland, Tyskland. Framför allt till deras största och viktigaste utställning per år – Zuchtschau Klubsieger. Jag har besökt den utställningen varje år i nu 35 år. Och det är alltid lika roligt att se vackra hundar och träffa Rottweiler entusiaster från hela världen.

Jag kommer inom kort också bli klar med min första bok ”The Rottweiler Standard”. Efter det hoppas jag att det blir fler böcker om de olika ämnena kring hund och utställning som jag brinner för att sprida kunskap i.

Jag har nu bott i Sverige i 25 år och har nästan lika länge utbildat andra hundägare i konsten att visa sin hund på bästa sätt på utställning. Jag håller också kurser i Dog management (din och hundens relation) och hundens anatomi. Det är ett arbete som tar mig runt hela världen – där det finns hundmänniskor finns det också en önskan att lära sig mer. Vårt företag Your Dog Sweden står nu inför en spännande utveckling som ni kommer att kunna följa.