Kennel Just Ask / Om oss / Ia O’Shea

Ia O’Shea

Uppfödare, internationell handler, utställningstränare och föreläsare.

Som barn var jag djurtokig i alla former. Min största dröm var att få en hund, en sådan som George i ”Vi fem-böckerna” hade. Skulle väl likna det med en golden retriever hane av guldfärgad typ. Jag vann inte riktigt den fighten i familjen, men lyckades i alla fall förhandla till mig en Welsh springer spaniel tik vid namn Aggie. Med henne prövade jag det mesta. Vi gick kantarellsök kurs, utställning och allt möjligt mellan himmel och jord. När jag flyttade hemifrån fick hon följa med mig och sedan följde rasen med mig i många år. Jag födde upp ett antal kullar och älskar fortfarande dess vackra glada intryck och vackra röd-vita färg. Av olika skäl gled jag sedan över till rasen Xoloitzcuintle. Mexikos nationalras och en av världens äldsta hundraser. Aztekerna hade dem för flera tusen år sedan. Denna ras fullkomligt fascinerar mig och jag fött upp dem sedan början av 2000-talet.

Under åren har jag nått stora framgångar med Xolon, en av mina importerade hanar Tlacatl, blev årets avelshund alla raser i Danmark inte bara ett år utan två år. Hans avelsgrupp blev två år i rad Best in show avelsgrupp på WDS (Världsutställningen) och han och flera av hans avkommor har varit grupp placerade, Världsvinnare, Europavinnare och Juniorvärldsvinnare. Jag har även haft förmånen att få ha tiken Xibalbas Papalotl aka Schatzie och hon har blivit BIS och BIG placerad på flera stora Internationella utställningar

Med den här rasen kommer ett stort ansvar. Den är en bit historia och den har en väldigt liten genetisk bas. Så som uppfödare har man ett större och bredare arbete än att bara föda upp hund.

Det var genom mitt stora hund- och utställningsintresse som jag träffade min man. Han är och har varit min mentor när det gäller mitt hundkunnande. Det är jag honom evigt tacksam för. Vi delar sedan 8 år detta intresse och livsstil tillsammans. Idag arbetar vi tillsammans och vi båda har lektioner och lär bla ut konsten att ställa ut hund.

Med Gerard, min man, kom Rottweilern in i mitt liv. Denna stora, imponerande och vackra brukshund. Jag blev förälskad från första stund och med den rasen väcktes intresset att kunna arbeta med min hund till liv igen. Jag har fastnat för sporten IGP (tidigare kallad IPO) som vi numera tränar alla våra hundar i. Just nu står jag och balanserar på kanten till att kunna börja tävla i IGP, vilket jag hoppas blir möjligt under året.

När det gäller utställning så reser vi och ställer ut på de flesta större utställningar under året i såväl Sverige som Europa. Både på Sieger style-utställningar och vanliga kennelklubbs utställningar. Och är vi inte på plats så brukar vi ha förmånen att många av våra duktiga valpköpare håller flaggan i topp och representerar vårt kennel namn.